CREDITO COOPERATIVO BANK



Site: 
San Giovanni Valdarno, Italy
Cliente: 
Credito Coperativo Bank
Anno: 
2005
  • Architectural, Structural and Interior Design, M&E Systems, Project Management, Work Supervision: GPA

GP' s role consisted of the entire refurbishment of an old cinema on the Piazza della Libertà to house the headquarters of the Credito Coperativo Bank, housing the presidential, directional and administrative departments. The interior is a single large space divided into three floors totalling 1000 m², the ground and first floors accommodate administrative functions and offices with the directorial functions on the top floor. The most striking feature of the interior is the purity of line used, and the glazed exterior walls overlooking the external spaces. The vaulted roof structure is composed of perforated arched white beams of steel, which emphasize the lightness of the environment. Rather than being supported by traditional columns in the corners, each floor has a “V” shaped steel structure with a circular section. The absence of supporting columns at the edges of the façade, gives the building a ‘lighter’ appearance.